Een loopbaancoach kan erg handig zijn. Zoals bij Harry Potter een pratende hoed verteld tot welke groep een leerling behoort, gaat dat in het echte leven anders. Er is veelal niemand die zegt waar jij hoort, of er zijn juist teveel mensen die zich hiermee bemoeien. Soms is het daarom erg lastig keuzes te maken op het gebied van werk. Een loopbaancoach kan helpen als je er zelf niet meer uitkomt.

De een stuurt al maanden sollicitatiemails, maar is nog steeds niet uitgenodigd voor een gesprek. De ander heeft al jaren werk, maar voelt zich steeds ellendiger op zijn huidige positie. Iedereen ervaart weleens problemen met werk en soms is het lastig om er zelf uit te komen. Een loopbaancoach is dan de persoon die in kan springen. Volgens het NRC zit een loopbaancoach tussen een psycholoog en organisatieadviseur in. “De coach is meer op het werk gericht dan een psycholoog, meer op de persoon gericht dan een organisatieadviseur.”

Wanneer is het tijd voor een loopbaancoach?

Er zijn veel situaties waarbij een loopbaancoach in je voordeel kan werken. Duizenden sollicitatiebrieven versturen zonder resultaat is iets waar een loopbaancoach zich ideaal voor leent, maar niet alleen dat.

Vastzitten

Voelt het alsof je vastzit in je huidige functie? Dan kan een loopbaancoach weleens je ideale sparringpartner zijn. Deze coach kan je helpen meer inzicht te verkrijgen in je huidige situatie en verschillende opties met je afgaan. Een loopbaancoach kan samen met jou een strategie bedenken die je helpt verder te komen in je huidige baan.

Geen baan kunnen vinden

Een loopbaancoach kan best in je voordeel werken als je geen baan kunt vinden. Voordat je weer tientallen andere sollicitaties eruit stuurt, kan het verstandig zijn om eerst met een expert te kijken waarom eerdere sollicitaties niet succesvol waren. Een loopbaancoach weet precies hoe sollicitatieprocedures eruitzien en kan vaak achterhalen waarom je nog niet bent uitgenodigd op een gesprek of bent aangenomen.

Een carrièreswitch

Een carrièreswitch mag niet onderschat worden. Het is voor veel mensen een zware periode. Vooral voor mensen die lange tijd bij een bedrijf hebben gewerkt of voor wie hun werk een belangrijke rol vervult binnen hun levensstijl. Een loopbaancoach kan samen met jou de opties bespreken en advies geven. Ook als je alleen maar nadenkt over het veranderen van baan, kan een loopbaancoach helpen meer inzicht te verkrijgen in je behoeftes. Misschien wil je bij een ander bedrijf solliciteren, maar heb je nog niet nagedacht over het wisselen van functie bij je huidige werkgever. Een loopbaancoach helpt je om de voor- en nadelen van elke keuze duidelijk te krijgen en helpt je bij het uitstippelen van een effectieve strategie.

Angst voor een sollicitatiegesprek

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is een geweldige vooruitgang. Je werk begint zijn vruchten af te werpen. Dat kan alleen allemaal niks uitmaken als elk gesprek spaak loopt. Misschien zijn het de zenuwen of misschien vind je het moeilijk om goed over te komen bij een sollicitatiegesprek. Eveneens kan ook hier een loopbaancoach inspringen. Hij/zij kan samen met jou dit proces doorgaan, het voeren van sollicitatiegesprekken oefenen en constructief advies geven.

Moeite met netwerken

Netwerken is een belangrijk onderdeel van het zoeken naar een baan. In plaats van formulier na formulier in te vullen of mail na mail te sturen, kan een simpel gesprek het begin van je nieuwe carrière zijn. Als je je ogen op een baan hebt, heeft het veel baat om werknemers van het bedrijf te leren kennen.

Wat maakt een goede loopbaancoach?

Een coach is nog geen erkend beroep in Nederland. Hierdoor mag iedereen zichzelf coach noemen. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van coaching ontzettend uiteen kan lopen. Let daarom goed op wie je uitkiest als coach. Er zijn een aantal zaken die kunnen laten zien dat je te maken hebt met een kwaliteitscoach.

Let in eerste instantie op de opleiding die de coach heeft afgerond. Coaching is een vak. Een loopbaancoach dient genoeg kennis te hebben op het gebied van de psychologie van de mens en organisaties. Vooral moet een coach kwalitatieve gesprekken met jou kunnen voeren die meer duidelijkheid en inzicht verschaffen in de situatie waarin jij je bevindt. Heb je het gevoel dat de vragen je niet verder helpen, dan kun je weleens bij de verkeerde loopbaancoach zijn aangeschoven.

Er is in onze kenniseconomie een enorm groot aanbod aan cursussen en opleidingen. Ook op het gebied van loopbaan coaching is veel uiteenlopende informatie te vinden. Er blijven onderzoeken worden gedaan en boeken worden geschreven. Let er op dat je loopbaancoach zich hier en daar ook bijschoolt. Hierdoor wordt het snel duidelijk hoe professioneel deze persoon zichzelf ziet.

Kijk verder vooral naar hoe je jezelf voelt bij een coach. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een eerste gesprek te plannen. Je ziet dan vanzelf of de coach en jij een klik hebben.