Ontslag nemen? Je werkt precies waar je wilde werken. Maar dan blijkt die plek toch niet te zijn zoals je hem voorstelde. Misschien baal je van je collega’s of is het werk gewoon erg saai. Er komt een punt dat je wellicht nadenkt, of al hebt gedacht, over ontslag indienen. Voordat je ontslag neemt, dien je er wel goed over na te denken. Als je dit namelijk besluit, kun je daarna niet meer terug.

Voor sommigen is het makkelijk, maar voor anderen is ontslag nemen vaak een moeilijk proces. Denk daarom goed na over je keuze. Je moet er rekening mee houden dat werkgevers op een sollicitatiegesprek kunnen vragen waarom je je huidige baan verlaat. Je zult aan hen en je huidige werkgever duidelijk moeten kunnen uitleggen waarom je ontslag neemt.

Waarom zou je ontslag nemen?

Carrière

Je wilt misschien een carrière switch maken, een andere industrie verkennen, je hebt je droombaan aangeboden gekregen of je wilt weer studeren. Er zijn genoeg mensen die hun weg willen volgen en realiseren dat hun huidige werk niet aansluit bij hun behoeftes.

Familie en gezondheid

Een familielid kan ziek zijn, misschien ga je door een scheiding heen, ben je zelf ziek geworden of ben je zwanger. Familie en gezondheid zijn beiden een belangrijk aspect in je leven. Dit kan ervoor zorgen dat er situaties ontstaan, waarbij je besluit afstand te nemen van je werk. Bedenk wel of je niet door een tijdelijke dip of fase heengaat, maar zorg ervoor dat je zeker weet dat je om de juiste redenen stopt.

Praktisch

Betere kansen bij een andere baan, de andere baan is dichter bij huis of heeft een contract dat meer zekerheid biedt. Misschien zoek je iets meer gemak of hebben kinderen ervoor gezorgd dat al je tijd in beslag wordt genomen. Het kan zijn dat mensen ontslag nemen zodat ze een betere situatie voor zichzelf kunnen creëren

Ontslag indienen bij je werkgever

Ontslag nemen is voor sommigen een moeilijk proces om doorheen te gaan. Je neemt nu afscheid van iets dat een groot deel van je leven is geworden. Als je eenmaal besluit ontslag te nemen, doe dit dan professioneel. Je hebt samen een arbeidsovereenkomst en deze dient goed te worden afgerond. Ook kan dit later van pas komen als je referenties nodig hebt van oud-werkgevers.

Maar voordat je die ontslagbrief aan je baas overhandigt… Je moet er op letten welk contract je bent aangegaan bij het starten van je baan. Sommige contracten zijn contracten voor onbepaalde tijd die jou ‘verbieden’ om tussentijds te stoppen. Zeg je je contract toch tussentijds op, kan je weleens schadeplichtig zijn.

Geef aan dat je wilt stoppen

Het is verstandig om in gesprek te gaan met je leidinggevende over dat je ontslag wilt nemen. Hierdoor voorkom je dat hij of zij het via anderen hoort en heb je de mogelijkheid uit te leggen waarom je wilt stoppen. Noem hierbij duidelijke en positief geformuleerde redenen. Denk bijvoorbeeld aan: “Ik wil een nieuw vakgebied verkennen” of “Ik zoek een nieuwe uitdaging”.

Ontslag nemen met een ontslagbrief

Een redelijke ontslagbrief schrijven kan bijdragen aan de relatie met je (straks) oud-werkgever. Daarnaast zijn jullie een arbeidsovereenkomst aangegaan sinds je startte bij het bedrijf. Een ontslagbrief is tevens de formele manier om je arbeidscontract op te zeggen. Een persoonlijk bericht in je ontslagbrief kan trouwens goed aankomen bij je oud-werkgever. De kans is groter dat hij je op een positieve manier zal herinneren.

Het is gebruikelijk en handig om een ontslagbrief te versturen. Maak tevens ook een kopie voor jezelf, zodat je zelf bewijs hebt van wanneer en hoe je ontslag hebt genomen. Er zijn een aantal punten om op te letten bij een ontslagbrief. Zorg ervoor dat je in deze brief meeneemt:

  • De datum
  • Je persoonsgegevens
  • De datum waarop je uit dienst treedt
  • De opzegtermijn
  • Het verzoek om je laatste loon, vakantiedagen etc. uit te laten betalen
  • Je handtekening

Een referentie vragen

Kijk je positief terug op de tijd bij een bedrijf, vraag je ex-leidinggevende om een referentie. Dit kan een papieren referentiebrief zijn of, misschien nog beter tegenwoordig, een aanbeveling op LinkedIn. Deze is altijd bruikbaar als je ooit solliciteert voor een andere baan.

Werknemersvoordelen

Er zijn ook nog administratieve zaken te regelen na je ontslag. Je hebt bijvoorbeeld nog recht op je resterende vakantiedagen. Vaak kun je deze dagen opnemen in de periode die als opzegtermijn wordt gezien. Ook kun je je vakantiedagen laten uitbetalen op dit punt.

Strategisch ontslag nemen

Besluit je uiteindelijk ontslag te nemen, doe dit dan niet zomaar. Denk naast je redenen ook nog eens na over je vervolgstappen. Het is mogelijk om voor je ontslag te solliciteren bij andere banen. Hierdoor kun je veilig en strategisch stoppen met je baan. Als je zelf stopt, is de kans kleiner dat je recht hebt op bijvoorbeeld een uitkering. Door eerst een andere baan te vinden, elimineer je de angst om in geldnood te komen.