Heb jij een slechte werkgever? Aangenomen worden bij het bedrijf van je dromen voelt natuurlijk heerlijk, maar kan weleens onverwacht tegenvallen. De werknemers lijken precies jouw type en zelfs de stijl van het merk resoneert met jouw persoonlijkheid. Je vergeet misschien wel de belangrijkste factor: de werkgever. Ze komen in verschillende kleuren en maten, en sommigen… die kunnen flink wat voor je verzieken. Daarom is het goed om soms nadrukkelijk te letten op voor wie je gaat werken, voordat jij straks stressvol over de werkvloer marcheert en jij jezelf afvraagt wat je waard bent. In dit artikel gaan we in op hoe je een slechte werkgever herkent en hoe je daarmee omgaat.

Zo herken je een slechte werkgever

Om onnodige stress van een slechte werkgever te ervaren, is het allereerst belangrijk een slechte werkgever te herkennen. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

       1. De eerste indruk. 

Voel en ervaar hoe iemand is. Let op je eerste indruk, hoe iemand reageert, spreekt en handelt in jouw richting. Al deze factoren bij elkaar kunnen je inzicht geven over het type persoon die zich achter een masker zou kunnen verschuilen.

      2.Werkplaats en werknemers.

Als je langsgaat bij het bedrijf, kijk eens naar de werkvloer en de mensen die er werken. Let op details, zoals hoe mensen erbij zitten, hoe mensen met elkaar praten, hoe de bureaus eruitzien, etc. Er zijn een heleboel factoren die veel kunnen zeggen over de werkcultuur. Daarna is het aan jou om te zien of deze cultuur aansluit bij jouw voorkeuren en behoeftes. Wees daarbij ook waakzaam voor een negatieve werksfeer.

       3. Vrijgegeven informatie.

De meeste organisaties delen informatie over hun missie, visie, klanten, werkzaamheden, etc. Een eerlijke organisatie zou geen reden moeten hebben om informatie achter te houden. Heb jij het gevoel dat je potentiële nieuwe werkplek dit wel doet, dan kun je je beter nog eens afvragen of dit het is waar je wilt werken.

        4. De koers van het bedrijf.

Kijk eens naar de koers die het bedrijf vaart. Wat zijn de doelen van het bedrijf, wat is het beleid, welke strategie hanteren ze? Heeft het bedrijf geen duidelijke strategie en is het beleid niet goed uitgelegd, dan vervalt gedeeltelijk de potentie voor een bedrijf en zijn werknemers om door te groeien. Zorg ervoor dat je een bedrijf vindt, waar de organisatie en de mensen potentie hebben om te groeien als gevolg van een duidelijk beleid en een duidelijke strategie.

         5. Zomaar aangenomen?

Werkgevers zijn voorzichtig met wie ze wel en niet aannemen. Een werknemer begeleiden of extra scholing aanbieden kost geld, evenals het overplaatsen van een werknemer. Het zou daarom absurd zijn voor een bedrijf om zomaar iemand aan te nemen. Ben je aangenomen aan de hand van je online sollicitatie of via een ander soort inschrijvingsformulier, wees dan gewaarschuwd. Een bedrijf zou nooit zomaar iemand aannemen zonder een persoonlijk gesprek of iets dergelijks.

         6. Vertrouwen

Vertrouwen is van essentieel belang voor een gezonde relatie (met wie dan ook). Vertrouw jij je werkgever en nog belangrijker: vertrouwt je werkgever jou? Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen. Als je bij een kennismakingsgesprek merkt dat een werkgever je niet vertrouwt, kun je je het beste nog eens afvragen hoe graag jij die baan wilt hebben. Misschien werk je al bij een bedrijf en merk je dat je werkgever nooit blijk heeft gegeven van waardering of in de dingen die je zegt. Ga hierover dan in gesprek en probeer de ruis in je relatie met je werkgever op te lossen. Zoals je ziet is vertrouwen de basis voor een goede werkrelatie.

Omgaan met een ‘slechte’ werkgever

Omgaan met een slechte werkgever kan lastig zijn. Want wat is een ‘slechte werkgever’? Iemand die opvliegend of veeleisend is? Of is het iemand die geen leiderschap toont en de boel loopt te saboteren en geen duidelijk signaal toont. Als je tijdens het solliciteren  of in je proeftijd geconfronteerd wordt met wangedrag of een baas die alleen maar naar cijfers kijkt, is er nog tijd om ‘nee’ te zeggen. Dan kun je het beste verder zoeken naar iets anders.

Echter kan het ook nog zijn dat je baas je in je proeftijd ineens van alles laat doen terwijl dat niet in je taakomschrijving zit. Nu zouden er alarmbellen bij jou moeten gaan rinkelen want op deze manier worden werknemers eruit gebonjourd. Het is een kwestie van tijd dat jij zelf opstapt. Dit is een strategie die veel werkgevers hanteren om te voorkomen dat zij opgescheept zitten met iemand waar hij of zij moeite mee heeft.

Ook zit er een juridisch technisch verhaal achter. Een werkgever kan iemand in vast dienstverband niet zomaar ontslaan. Je wordt dus eerst de tent uit gepest en dan moet je wel snel op zoek naar iets anders. Al met al, het is geen leuk gevoel om op deze manier afscheid te nemen van je werkgever.

Je zet natuurlijk je beste beentje voor wanneer je in een nieuwe organisatie komt, dat is duidelijk. Maar werk je al enkele maanden bij het bedrijf en wil je je baan niet opgeven, dan zul je een andere strategie moeten volgen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen een ‘slechte’ werkgever.

         1. Identificeren.

Voordat je ‘maatregelen’ neemt tegen je werkgever, moet je eerst zeker weten of het een slechte werkgever betreft. Volg eens een paar dagen het handelen van je werkgever. Observeer goed en schrijf op wanneer hij of zij onprofessioneel gedrag vertoont. Je kunt een lijstje maken met een onderscheid van ‘objectief’ en ‘subjectief’. Schrijf op wat het ‘handelen’ is en wat jij vind dat je baas had moeten doen op dat moment. Vergeet niet dat het gene wat jij invult, vanuit jouw perspectief komt, dus met jouw gekleurde ‘bril’. Je kunt je bevindingen eventueel delen met je collega’s, maar doe dit op een professionele manier.

          2. Laat het je werk niet beïnvloeden.

Laat het niet je werk beïnvloeden. Je werkt uiteindelijk niet bij het bedrijf voor je baas. Je bent hier begonnen omdat je gelooft in de missie en visie van de onderneming of vanwege de ontzettend leuke groep collega’s. Langzamer werken of snipperdagen nemen hebben geen positieve invloed op de situatie. Waarschijnlijk voel je je benadeelt en dat roept een gevoel van woede of soms verzet op. Inleveren op productiviteit of andere vergelijkbare dingen helpen hierbij niet. Dat zijn alleen maar meer redenen om jou harder aan te pakken. Er zijn andere manieren om het gedrag van je werkgever aan te pakken.

         3. Triggers herkennen

Let eens op welke momenten je leidinggevende boos of geïrriteerd wordt. Als je op een gegeven moment de triggers herkent, kun je ze vermijden in je omgang met hem of haar. Echter, moet je ook grenzen stellen, want je kunt niet alles vermijden in jullie omgang. Daarom kan het ook goed zijn om in gesprek te gaan en te delen wat je zo dwars zit.

       4. Relatietherapie tip

Dit is een korte, maar praktische tip die je altijd kunt gebruiken. Als je leidinggevende iets kwetsends of beledigends zegt, herhaal dan zijn woorden plus de vervolgvraag: “…is dat wat je bedoelde?”. Hierdoor voelt iemand zich allereerst gehoord, maar daarna geeft het de ander ook een moment om te reflecteren op zijn woorden. Als iemand instemt met je herhaling, kun je altijd vragen om verdiepende uitleg.

       5. Grenzen aangeven

Ook het laatste advies voor omgaan met een ‘slechte’ werkgever, staat in het teken van praten. Geef je grenzen aan! Dit is de enige manier om aan te geven wanneer je iets te ver vind gaan. Ga met je werkgever in gesprek en leg uit wat de gevolgen zijn van zijn of haar gedrag en wat het met je doet.

Conclusie

Een ‘slechte’ werkgever kan een grote factor zijn op jouw ‘mood’ en hoe jij in je werk staat. Het gaat je vaak niet in de koude kleren zitten. Accepteer hulp van je partner, collega’s of een professioneel begeleider en bespreek wat jij kan doen. Mocht je vinden dat jij er alles aan hebt gedaan om de relatie met je werkgever goed te houden maar mocht het nog niet baten dan is het belangrijk om eens goed na te denken of dit nog is wat jij wilt. Immers je waardering staat ook voor iets dat meer zegt over jou als persoon.

De vraag hier is: Wat vraag jij van jezelf om door te gaan in deze baan. In hoeverre zal jou dit schaden en in hoeverre raak je hierdoor gekwetst? We zijn allemaal mens en we zoeken vaak groepen en organisaties om ergens bij te horen. Maar wat is het je waard om je emotioneel gekwetst te voelen door je leidinggevende? Dit is niet makkelijk en neem daarom vroegtijdig actie en ga in gesprek, hoe dan ook. Je zult zien dat het je oplucht, wat de uitkomst ook is.