Kun je nou beter door werken of thuisblijven als je een depressie hebt? Een depressie is een zware periode om doorheen te gaan. Het maakt vele dagen donker en zorgt ervoor dat je maar uit weinig dingen plezier kunt halen. Tevens kan het zijn dat de depressie vaak in vlagen komt, dat je je de ene dag goed voelt en de andere dag weer heel erg slecht.

Zeker is in ieder geval dat een depressie ervoor zal zorgen dat je instabiel bent en waarschijnlijk niet graag naar je werk gaat. Op je werk kun je namelijk worden geconfronteerd met de gevolgen van een depressie, dingen als plotselinge angstaanvallen, huilbuien en slecht slapen waardoor je functioneren op de werkvloer beinvloed wordt. De grote vraag is dan ook, of je bij een depressie beter kunt thuisblijven of kunt gaan werken.

Werken of thuisblijven hangt af van hoe heftig de depressie is

Zeker is in ieder geval dat je bij een zware depressie niet in staat bent om te werken. Zelfs een ommetje maken rond je huis kan dan al vervelende gevoelens oproepen. Laat staan als je dan naar je werk zou moeten. Echter kan het bij een lichtere depressie wel eens handig zijn om wat te blijven werken ook al zou dit misschien in wat mindere mate zijn dan je gewend bent. Je kunt dan denken aan een re-intergratie traject van een paar uur in de week waarbij je wat administratieve werkzaamheden kan doen. Je houdt dan contact met je werkgever en de werkvloer zodat je niet helemaal geisoleerd raakt. De bedrijfsarts zal dit ook aanraden om volledige terugkeer op de werkvloer te bevorderen.

Bij de afweging om wel of niet te werken zijn een aantal factoren belangrijk. Deze zou je het makkelijkst kunnen meten aan de volgende vragen.

Is het werk wat je doet stressvol?

Stressvol werk zal je depressie verergeren en dan kun je dus beter thuisblijven. Maar als het werk wat lichter is, kan het er ook juist voor zorgen dat je een zekere vorm van zingeving haalt uit je werk. Wanneer je een depressie hebt en alleen maar thuis zit kun je je onnozel gaan voelen en kan dat de depressie verergeren. Juist het gevoel hebben dat je nog iets kunt doen kan de depressie verlichten.

Wanneer je door zou werken is het wel verstandig veel minder te gaan werken en duidelijk met je werkgever te bespreken welke problemen er spelen. Op deze manier kun je makkelijker plots afwezig zijn en dit haalt tevens de druk van het werk af.

Werk je door uit een gevoel van schaamte?

Wanneer je niet met je werkgever of collega’s deelt dat je in een depressie zit, kan het zijn dat je door blijft werken puur uit een gevoel van schaamte. Je hebt dan het gevoel dat je het allemaal wel aan moet kunnen en je je niet zo aan moet stellen. Zeker is daarbij in ieder geval dat de depressie er niet beter op wordt. Je zult je alleen maar meer onbegrepen voelen.

Delen is altijd de eerste stap om uit een depressie te komen. Het niet delen ervan zal ervoor kunnen zorgen dat je er alleen maar dieper in terecht komt. Bij een depressie is het vaak zo dat je teleurgesteld bent in jezelf, daar acceptatie in vinden is een moeilijke taak. Maar die acceptatie zal nodig zijn alvorens je weer trots kunt zijn op jezelf.

Een vervolgvraag is, hoe dan verder? Hoe kan jij jezelf weer gelukkig maken? Ben je afhankelijk van je werk en je collega’s of kan je in- en  met je zelf gelukkig zijn. Bewustzijn is zo belangrijk hierin dat je leert voelen in je lichaam waar je blijdschap is en hoe je kan vertrouwen op  dit gevoel, het is er immers niets voor niets.

Voelen is essentieel, dat alleen jij het antwoord weet op de vragen of het werk je nog wel gelukkig maakt en of het niet tijd is om iets anders te gaan doen waardoor je je gelukkiger voelt. Soms is een breuk met je werkgever een aanleiding hiervoor wat jou uitdaagt om te onderzoeken wat je juiste pad is naar jou gelukkig zijn.

Speelt het werk een rol bij de oorzaak van de depressie?

Als het werk de oorzaak is waardoor je depressief bent geworden is doorwerken een heel slecht plan. Het is dan goed om te kijken naar waarom het werk daar de oorzaak van is en daarmee voor jezelf aan de slag te gaan en dit waar mogelijk voor te leggen bij de werkgever. Ontslag nemen kan dus ook een onderdeel zijn van het proces, houd daar rekening mee!

Waarom je wel door zou willen werken bij een depressie

Je zou je ook goed af kunnen vragen waarom je als je depressief bent, je wél zou willen werken. Een reden hiervoor kan zijn dat je anders in een isolement terecht komt die de depressie verergert. Niets doen en thuis zitten kan je een sterk gevoel van nutteloosheid meegeven en dat komt je depressie niet ten goede.

Wanneer je niets doet is er tevens een grote kans dat je heel veel gaat nadenken. En hoewel er vaak wordt gezegd dat het goed is je bewust te zijn van je eigen gedachten, roept dat bij een depressie vaker een negatieve denkspiraal op. Je gedachten afleiden met simpele taken op het werk kan dan de oplossing zijn.

Kijk dus ook zeker of je op je werk simpelere taken uit kunt voeren waarbij je vooraf weet dat je niet te grote problemen of stressgevoelige situaties tegenkomt. Daarmee stel je jezelf veilig.

Conclusie werken of thuisblijven met een depressie

De situatie per persoon is enorm verschillend en het betreft een zeer persoonlijke afweging of je moet thuisblijven of doorwerken met een depressie. Luister daarom goed naar jezelf en kijk hoe je je bij de verschillende opties voelt. Weet in ieder geval dat je er niet alleen voor staat en maak de depressie bespreekbaar. Dit haalt een hoop druk van de ketel.

Mindfulness

Mindfulness is een techniek die gebruikt kan worden wanneer je in een impasse raakt. Er zijn verschillende, verdiepende cursussen die je kunt volgen. Het is raadzaam om een cursus van minstens 12 weken te doen om alle aspecten te doorvoelen van je bewustzijns niveau. Dit is heel belangrijk! Het gaat er met name om dat er momenten zijn dat je bewust bent van het hier en nu en dat 1 bent met hetgeen wat je aan het doen bent. Een voorbeeld is: Tandenpoetsen. Je bent dan geheel en alleen bezig met het tandenpoetsen, je gedachtenzijn alleen maar hiermee bezig en niet met andere gedachten. Ook al is dit voor een paar minuten, eigenlijk hoe langer hoe beter, dit is mindfulness. Aandacht voor het hier en nu.